یاد شهیدان 🌹

شهدا را فراموش نکنیم

سرلشکر خلبان شهید محمود شادمان بخت

  • ۱۳:۲۰

ام القصر زیر سایه شادمان

یکی از خلبانان نیروی هوایی ارتش در دفاع مقدس توانست در نخستین روز‌های جنگ تحمیلی ضربه محکمی به رژیم بعثی وارد کند.

نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران یکی از بخش‌های مهم در بین نیرو‌های مسلح به شمار می‌رود. خلبانان این نیرو در هنگام حمله بعثی‌ها با اجرای عملیات‌های مختلف علیه دشمن در مقابل آن ایستادگی کردند.

نیروی هوایی ارتش در دفاع مقدس چهار وظیفه؛ شناسایی هوایی، ترابری هوایی تاکتیکی، انهدام زیرساخت‌های اقتصادی و نظامی رژیم بعث عراق و دفاع از تاسیسات زیربنایی کشور را انجام می‌داد.

در کنار وظایف مذکور برای نیروی هوایی، باید طراحی و اجرای عملیات‌های مهم دفاع مقدس همچون حمله به الولید یا اچ ۳، حمله به اوسیراک، کمان ۹۹، بمباران شهر کوت و بسیاری دیگر را مهم‌ترین بخش فعالیت‌های این نیرو اعلام کرد. البته برخی از خلبانان حاضر در این عملیات‌ها بسیار برای ما آشنا هستند و برخی دیگر نیز کمتر. 

امیر سرلشکر خلبان شهید محمود شادمان‌بخت یکی از همین خلبانان نیروی هوایی ارتش است که در ادامه با زندگی‌نامه این شهید آشنا می‌شویم.

خلبان

روایتی از آخرین پرواز محمود بر فراز ام القصر

امیر سرلشکر خلبان شهید محمود شادمان‌بخت ۲۱ آبان سال ۱۳۲۷ در تهران چشم به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در زادگاهش گذراند و دیپلمش را دریافت کرد. او در سال ۱۳۴۸ وارد دانشکده افسرسی نیروی زمینی شد. از کودکی  بسیار به خلبانی علاقه داشت. همین شد که در سال در سال ۱۳۵۱ وارد دانشکده خلبانی نیروی هوایی شد. دوره‌های مقدماتی را در ایران طی کرد و دوره‌های پیشرفته خلبانی شکاری را در آمریکا.  

به ایران که بازگشت شد خلبان جنگنده فانتوم F-۴  و به پایگاه ششم شکاری بوشهر اعزام شد. پرواز‌های گشت و شناسایی را طبق برنامه‌ریزی انجام می‌داد. با پیروزی انقلاب اسلامی و حمله بعثی‌ها به کشورمان او نیز همانند همرزمانش لباس رزم پوشید. از همان نخستین روز‌ها پرواز‌های خود را آغاز کرد و به گواه دوستانش جزو خلبانان فعال بود. دومین روز از آبان سال ۱۳۵۹، اما روز خاصی برای اوست. طبق دستور پروازی او و همرزمش شهید ابوالفضل مهدیار باید ماموریت مهمی را انجام می‌دادند.  

آن ها پس از خروج از پایگاه شکاری بوشهر به سوی مقر نیروی دریایی رژیم بعثی در اسکله ام القصر رفتند. با رسیدن بر فراز این منطقه توانستند در ابتدا با تیربار اسکله را هدف قرار دهند و سپس بمب MK-۸۲ را بر روی این منطقه ریختند. اما در حال برگشت به ناگاه هواپیمای آن ها در منطقه فاو مورد اصابت بعثی ها قرار می گیرد. 

وقتی بعثی‌ها به خلبانان مجروح هم رحم نکردند

امیر خلبان محمود ضرابی همرزم شهید در آن پرواز درباره نحوه شهادت او می‌گوید: «به یاد دارم وقتی در دو دسته پروازی هشت فروندی به ام القصر حمله کردیم، خلبان شماره چهار من شهید بزرگوار ابوالفضل مهدیار و کابین عقب او محمود شادمان بخت بود. ابوالفضل به من گفت: محمود ما را زدند چه کنیم؟ گفتم: بپرید بیرون. بیرون پریدند و چترهایشان هم باز شد. اما بعثی‌های ناجوانمرد بدون رعایت هرگونه قانون و مقرراتی، خلبانان ما را ناجوانمردانه از زمین به رگبار بستند و هر دو در آسمان شهید شدند!. جنگ قانون و مقرراتی دارد. فرهنگی دارد. آن‌ها به عنوان یک اسیر جنگی در اختیارش ما قرار می‌گیرند و تخلیه اطلاعاتی می‌کنید و سال‌ها نزد خودتان نگاه می‌دارید. چرا ناجوانمردانه به شهادت می‌رسانید؟»

به نقل از : باشگاه خبرنگاران جوان


نــام : محمود
نـام خـانوادگـی : شادمان بخت
نـام پـدر : احمد
تـاریخ تـولـد : ۱۳۲۹/۰۹/۲۱
مـحل تـولـد : تهران
سـن : ۳۲ سـال
دیـن و مـذهب : اسلام شیعه
تـاریخ شـهادت :۱۳۵۹/۰۸/۰۲
مـحل شـهادت : بصره
عـملیـات : کوی ذوالفقاری
نـحوه شـهادت : اصابت موشک به هواپیما

بیست و یکم آذر ۱۳۲۹، در تهران چشم به جهان گشود. پدرش احمد و مادرش،مهری نام داشت. تا پایان دوره کارشناسی در رشته علوم و فنون نظامی درس خواند. خلبان ارتش بود. ازدواج کرد و صاحب یک دختر شد. به عنوان نیروی هوایی ارتش در جبهه حضور یافت. دوم آبان ۱۳۵۹، در فکه بر اثر اصابت موشک به هواپیما توسط نیروهای عراقی شهید شد. مزار او در بهشت زهرای تهران واقع است.

صفحه شهید در گلزار شهدا

خلبانی که از حکم اعدام به قله شهادت رسید ، سرلشکر خلبان شهید ابوالفضل مهدیار

سارا سماواتی منفرد

واقعا نمی توانم واژه ای برای بیان تقدیرمون از این شهیدان عزیز پیداکنم.

روح پاکشان در آرامش و نامشان و رسم مردانگیشون جاوید

سلام علیکم 
واقعا همینطوره 
من زندگینامه هر کدامشان را که می خوانم و می نویسم مات و مبهوت میشوم. یعنی اینها کجا و نسل امروزی کجا ؟ 
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
بسم رب الشهدا

برای معرفی شهدا

و زنده نگهداشتن یاد شهدا

و ادامه راه آنان

« شهید بلاگ »

یاد شهدا را فراموش نکنیم تا راه شهدا را گم نکنیم.
پیوندها
موضوعات
Designed By Erfan Powered by Bayan